Az egyesület bemutatása 2020.04.11.

Tisztelt Kollégák!

Többen azzal a kéréssel kerestetek meg, hogy csatlakozni szeretnétek a Csongrád Megyei Fogtechnikus Egyesülethez, valamint rólunk is szeretnétek információt kapni. Ezeknek a kérdéseknek, kéréseknek szeretnék most eleget tenni.

Magyarország egyik legrégebben (1997-ben) megalakult ma is működő vidéki fogtechnikus egyesülete, melyet az akkori vállalti szférából kilépő szegedi vállalkozók alapítottak. Megalakulásának elsődleges célja a szakmában dolgozók baráti és kollegiális viszony összekapcsolása, a havonta megrendezésre kerülő családias összejöveteleken. Az idő és a folyamatos szakmai kihívások fokozatosan formálták az egyesület addigi feladatait és erősebb szakmai érdekképviselet kialakítása volt az új cél. A Csongrád Megyei Fogtechnikus Egyesület önkéntes tagok által szerveződött, a cégbíróságon bejegyzett, szakmai érdekcsoport, mely jelenleg az országban egyedül rendelkezik egyesületi múlttal, valós és egyre gyarapodóbb tagsággal, célokkal, programokkal, aktív vezetőséggel. A tagok kötelezettséget vállalva és egyetértve az Alapító Okiratban lefektetett pontokban, vállalják a fogtechnikus szakma érdekeinek képviseletét, szolgálva a szakma folyamatos fejlődését, részt vesznek a szakmát érintő változások formálásában, etikus üzleti magatartásukkal a fogtechnikus szakma megbecsülését szolgálják. Az egyesület 2019 tavasza óta formálódik új gondolatok mentén, és új célokat kitűzve próbálja a kollégákat maguk mellé állítani. A 2020 január 31-én elfogadott új alapszabály (új névvel: Fogtechnikusok Egyesülete) és program tervezet azt mutatja, hogy ennek hatására jelentkeznek új érdeklődők és új belépők az ország más pontjairól is. A vezetőség és az egyesület, valamint az új alapszabály tartalma nem kizárólag a Csongrád megyei technikusok képviseletében jár el, hanem valamennyi fogtechnikus érdekében, akik bizalmukkal megtisztelnek. Az alapszabály olyan elvek mellett lett kialakítva, hogy az a munkaadók és munkavállalók érdekeit együtt tudja képviselni, egyszóval a fogtechnikus társadalmat. Alapszabályból részlet: „Az egyesület rendes tagja lehet fogtechnikus végzettséggel rendelkező természetes személy, fogtechnikai tevékenységet végző jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki az egyesület célkitűzésével egyetért, továbbá az alapszabályban foglalt rendelkezéseket elfogadja.”

Az új helyzetet, amit a koronavírus-járvány okozott, csak felgyorsította az egyesület munkáját, tevékenységét. Sokan azt látták bennünk és azért is csatlakoztak, mert nem egy új és a helyzet „kihasználására, popularitásra” alakult szervezetet láttak bennünk, hanem egy 1997 óta működő, a fogtechnikusok érdekében tevékenykedő, összefogást, célokat megfogalmazó szervezetet. A CS.M.F.E. tagsága által küldött információk, megbeszélések, javaslatok összegzése után születtek meg a vezetőség döntései. A Koronavírus-járvány kapcsán megfogalmazott javaslatokat küldtünk márc. 19-én a MKIK-nak és a MOK FTSZE-nek (Fogorvosok Területi Szervezeti Elnöksége), márc. 23-án a Miniszterelnöki Kabinetirodába, márc.26-án az Innovációs és Technológiai Minisztériumba (ITM), márc. 31-én a Pénzügy Minisztériumba, ápr. 04-én az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ápr. 04-én ismét az ITM-ban, ápr. 04-én a területi, azaz a CSMKIK-ben a kamara elnökének. Leveleinkre meglepő módon, gyorsan kaptunk visszajelzéseket, igaz érdemi visszajelzéseket csak a kormányzati oldalról kaptunk. Amit ezzel elértünk, talán a jelen helyzetben még nem egyértelmű és sokan nagyobb eredményre számítottak, a gazdaság védelmi és gazdaság növekedést beindító csomag által. Ne feledjük el a szakmai érdekképviselet annyira tud érdemben működni, amennyire az összefogás a szakmában működött eddig, az pedig a közel 3000-5000 fős fogtechnikus társadalomban a nulla közeli pozícióban volt. Annak érdekében, hogy az egyesület, mint kompetens tárgyalófél befolyást gyakoroljon a különböző fórumokon, a lehető legnagyobb tagságra van szükség. A tagság létszámának nagysága mellett nagyon fontos a tagok szakmai szellemi értékének növelése, mert ezáltal szerzünk megbecsülést. Az egyesület programjából részletek: „a tagok tapasztalatainak, szakmai törekvésüknek beintegrálásával egy irányt mutató szellemi műhely kialakítása,– az egyesületi tagok képzésének, továbbképzésének, tanfolyamok szervezése, kidolgozása,– etikai kódex megalkotása.”

Most, viszont a legfontosabb feladatunk, felkészülni a szakmát érintő változások következményire.

Az egyesület vezetősége a koronavírus-járvány alatt a szakma gazdaságvédelmi csomag érdekében cselekedett és cselekszik, de fel kell készülnünk a veszélyhelyzet elmúlását követő időszakra is. Az egyesületi tagság véleményét kikérve, hogyan kezeljük a koronavírus-járvány elmúlását követő időszakot, milyen lehetőségeink állnak rendelkezésre a munka mihamarabbi beindítására, mennyire visel meg bennünket a bevétel kiesés, és hasonló témákkal tartjuk legközelebbi gyűlésünket videokonferencia formájában.
Az egyesület vezetősége a nyáron országos tájékoztató körutat tervez, amennyire a helyzet ezt lehetővé fogja tenni. A körutazás egyik célja az egyesület tevékenységének bemutatása, tájékoztatás a munkánkról, másik cél a csatlakozott vagy a csatlakozni kívánó kollégáknak véleménye, javaslatainak meghallgatása, valamint országos hálózat kiépítése.

Jelenleg a facebook-on itt értek el bennünket: CS.M. Fogtechnikus Egyesület, későbbiekben Fogtechnikusok Egyesülete, amennyiben elkészül az egyesület weboldala: www.fe97.hu.

Tisztelettel:
Horváth András
elnök
CS.M.F.E.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fe97hu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420